O KUKLJICI

Kukljica je živopisno turističko i ribarsko mjesto na otoku Ugljanu u neposrednoj blizini Zadra.

U mjestu je nekoliko  trgovina sa prehranom, prodavaonica kruha, mesnica, ribarnica, mala tržnica na kojoj možete kupiti voće i povrće. Tu se nalazi i pošta.

S obje strane otoka su kamenite i pješčane plaže (Velika Sabuša, Mala Sabuša, Kostanj) sa kristalno čistim morem. Pješčane plaže su zbog plitkog mora pogodne za plivanje i igranje male djece. Odrasli se tu mogu zabaviti raznim igrama na moru.

U sklopu turističkog naselja Zelena Punta je uređena plaža uz koju je borova šuma sa ugodnim hladom. Tu je uređeno igralište za mini golf, stolni tenis, odbojku na pijesku, igralište za tenis. Možete unajmiti sandoline i pedoline.

Ljubitelji ribljih jela mogu uživati u kulinarskim specijalitetima . U Zelenoj punti je restoran sa terasom s prekrasnim pogledom na more. U mjestu ima još nekoliko konoba u kojima isto tako možete uživati u ribljim specijalitetima kao i u ostalim jelima.

Kukljicu nazivaju «Vrata parka prirode Telaščica i nacionalnog parka Kornati» jer se nalazi na krajnjem južnom dijelu otoka Ugljana gdje je  prolaz Ždrelac, a koji je glavni prolaz na putu za Kornate. Iz Kukljice se svaki dan organiziraju izleti brodom u Nacionalni park Kornati tako da ljubitelji mora mogu uživati u svim ljepotama Kornata. U Kukljici se nalazi i lučica sa uređenim vezovima (struja, voda), tako da i nautičkim turistima Kukljica može biti polazna luka za obilazak Kornata.

Zanimljivost Kukljice je obnovljena crkvica Sv, Jerolima iz 13 stoljeća u uvali Kostanj u kojem je i prelijepa pješčana plaža. Pored toga možete pogledati i mjesnu crkvu Svetog Pavla iz 17 stoljeća. Jedinstvena atrakcija mjesta je tradicionalna procesija u čast Gospe Snježne koja se priređuje svako ljeto 5. kolovoza još od 1514. godine. Tada se nakon mise u crkvi Gospe Snježne kod prolaza Ždrelac, gospa prevozi brodom uz pratnju velikog boja ostalih brodova do Kukljice.